|
|
Forskellige former for fysioterapi er udbredt. De fleste behandlinger er aldrig blevet beviste. Men der bruges en del ressourcer til fysioterapi. Unge under 20 år udgør den gruppe, der får den længstvarende fysioterapi. Særlig mandlige og studerende har et stort behov for denne terapiform. De hyppigste diagnoser er psykosomatiske diagnoser. Hovedpine er her et hyppigt symptom, men også andre lidelser fra ryg og nakke samt sæde. Jo mere generelle problemer jo længere behandlingsforløb. Sportsskader har et hurtigt forløb, det samme gælder forældre over 70 år. Med fysioterapi kan man helbrede, lindre og forebygge. Kendskab til baggrund, virkning og kvalitet og mulige bivirkninger kan være med til at hjælpe til en bedre forståelse for et behandlingsforsøg.
Varme kan gives dels som en hudvarme og dels som en dybdevarme. Hudvarmen gives som en overfladevarme direkte gennem huden. Infrarøde stråler gives i en afstand af 1/2 - 1 meter. Det kan enten være med en "griselampe" eller en sol. Varmen giveren god forbehandling. Er med til at afslappe musklerne. Varme pakninger får lov at ligge 15 - 20 minutter. Det kan være forskellige substanser, der opvarmes, for derefter gradvist at afgive deres varme. En speciel varme er hydrocollator, hvor det er vand, der opvarmes. Den resulterende fugtige varme føles meget behagelig. Parafinvarme stammer fra parafinbade på 50 - 52 gradervarme. Hænder eller fødder opvarmes som en god forbehandling til øvelsesbehandling. Ved dybdevarmen opstår varmen i selve vævet. Huden i sig selv bliver ikke varm. Diathermi eller ultrakortbølge kan ophævemuskelspændinger, nedsætte smerter og øge den hastighed hvormed blodansamlinger fjernes af kroppen. Hvis der er fremmedlegemer som metalskinner, kunstige proteser, pacemakere i kroppen eller gips og andet på huden, vil denne behandling kunne give forbrændinger i det omgivende væv. Ultralyd er også en form for dybdevarme. Varmen opstår ved en mekanisk vibration. Der er 1 mill. svingninger pr. sekund. Svingningerne trænger dybt ind. Denne behandling er god til stive led ved gigt. Men også sportsskader og andre overbelastnigsskader. Fjerner også hurtigt blodansamlinger. Der er ikke de samme problemer med forbrændinger ved fremmedlegemer som ved diathermi.
Kuldebehandling er som regel den bedste behandling i det helt akutte forløb. Eller når varmen ikke gør nogen glæde. I løbet af få min. bliver området, der kuldebehandles, følelsesløst, og der kan påbegyndes en træning af et stift led. I sig selv virker kulden også smertestillende. Der findes forskellige måder at lave kulde på. Det kan være pakninger fra køleskabet. Der findes også engangspakninger, der aktiveres ved at slå på posens indhold.
Stimulationsbehandling til lammede muskler, når der ikke er tale om hjerneblødning. Stimulationen kan nogle gange være med til at forhindre, at musklerne bliver alt for slappe. Bruges ved ansigtslammelser og nervelammelser på arme eller ben. Massage En af hovedhjørnestenene ved fysioterapi er massage. Efter en forudgående varmebehandling gennemmasseres de ømme muskler. Det er vigtigt for et godt resultat at føle, hvor de spændte muskler er ømme. Formålet er at opnå en afslapning og reduktion af smerten.
Hvis der er nerverødder, der sidder i klemme i enten hals eller lænd, kan det give smerter. Stræk eller trækbehandling kan da bringe orden i systemet. Denne lidt hårde behandling skal forudgås af en varmebehandling og evt. massage. Det er ikke ualmindeligt, at smerterne i starten tager til, men efter et par behandlinger skulle der gerne komme en smertelindring. Ellers er det ikke den rigtige behandling.
Efterhånden som smerten reduceres startes et gymnastikprogram, som skal udføres derhjemme. Formålet er at opnå øget muskelkraft, at bedre ledbevægeligheden og gøre muskelkoordinationen bedre. Et program varer 15 - 20 min. Hvis der ikke er sket nogen forbedring efter 2 ugers fysioterapi, skal der træffes beslutning om en ændre behandling. Ellers spildes der yderligere tid og penge.
|
Send e-mail med spørgsmål eller kommentarer om dette Web-sted til dr.robert@dadlnet.dkSidste opdatering 15-2-2020 Web-site er oprettet 15-01-2002 |