Pind-Mental

Web-sidens emner       Bestil her   

               

                   Op

bulletUtryghed
bulletTvangstanker
bulletDu bliver flov
bulletNegativ indlæring
bulletMelde fra
bulletAggressioner
bulletSådan kommer du videre

Mange studerende får ødelagt deres eksamensforberedelser eller selve eksamen p.gr.a. eksamensnervøsitet. Det er egentlig ikke, fordi de har forberedt sig dårligt, snarere tværtimod. De gør nemlig ekstra meget ud af deres forberedelser, fordi de stræber højt. Og samtidig er de måske bange for de andres reaktion på en dårlig præstation.

Og en enkelt dårlig præstation skal måske forfølge deres karriere resten af livet.    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utryghed

Den usikkerhed, der følger med eksamensnervøsiteten, sætter måske oven i købet så tidligt ind under eksamensforberedelsen, at der også bliver tid til, at der kan optræde forskellige sygdomme.

I den stressede situation er det lettere at erhverve sig en forkølelse eller en halsbetændelse. Mavesmerter og hovedpine kan være andre fysiske symptomer, der fortæller, at eksamen er forestående. Men jo altså også samtidig symptomer, der er med til at gøre, at der ikke kan mobiliseres den ellers hårdt tiltrængte fornødne koncentration.

Situationen bliver snarere tværtimod endnu mere tilspidset.                      

Til TOP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tvangstanker

I stedet for at det er det forestående pensum, der totalt udfylder dine tanker, bliver det den indre negative stemme, der får overtaget.

Det bliver nemlig mere hensynet til din familie, dine venner eller læreren, der gør, at du skal indhøste en god karakter og gøre en god figur.  

Til TOP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Du bliver flov

Hvis du er ambitiøs og altså vil satse alt på et godt image, hvor du bliver beundret og akcepteret, er der en stor risiko for, at du kommer i en situation, hvor du ikke kan leve op til disse forventninger. For dig selv vil det være pinligt, og du vil føle dig flov eller genert.

Din store arbejdsindsats har netop til formål at gardere dig mod at tabe ansigt, men i stedet for en positiv holdning til det at gå til eksamen, erstattes din holdning med en præstationsfrygt, der gør dig usikker.

Sidder du ved den mundtlige eksamen, kommer de kendte symptomer, ligeså snart du fornemmer, at du er ved at være på gyngende grund. Det kan være en navn eller et årstal, du ikke lige kan komme på. Det gør dig nervøs, og du begynder at hakke eller stamme i det.

Eller din tunge slår måske smut, så du siger en mærkelig lyd i stedet for Konstantinopel, og straks tænder alle alarmknapper i kroppen.

Egentlig er det adrenalinen, der pumper rundt i kroppen. Adrenalin har du brug for i en kampsituation, og som følge deraf er det jo egentlig en god ting, at kroppen gør dig beredt til denne "kampsituation", som eksamen jo faktisk er. Du er imidlertid blot blevet vænnet til at tolke denne varme som noget ubehageligt, der gør dig flov.

En anden følge af adrenalinen er mundtørheden. Tungen føles hurtig som sandpapir, og halsen minder mest af alt om Sahara. Og med sådan et tørt snakketøj er der ikke noget at sige til, at du kommer til at stamme endnu mere i det. Hvis du da i det hele taget kan tænke en klar tanke.

Der er ikke noget at sige til, at du bliver angst for resultatet i den tilstand.     

Til TOP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Negativ indlæring

Måske skyldes dit ubehag slet ikke dårlige erfaringer fra tidligere eksamener, måske er det første gang i det hele taget, du skal til eksamen.

Her er det måske dine kropslige fornemmelser, der minder dig om andre ubehagelige situationer, hvor du følte dig genert eller flov, og disse kropslige fænomener bliver så også overført til at gælde på eksamenssituationen.

Men måske har du gjort nogle dårlige erfaringer under en tidligere eksamen. Derved bliver din indre dialog kodet ind på sætninger som "Jeg klarer det ikke", og en sådan sætningstype kræver intens arbejde at erstatte.

For der er lavet en betinget refleks i din krop, der giver dig frygt for at reagerer, som du har gjort det tidligere. Og frygt for at andre kan se på dig, at nu rødmer du, og altså må du derved være helt ude i tovene. Her drejer det sig virkelig om en ond cirkel.                            

Til TOP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Melde fra

Er der valgmuligheder, er det ikke ualmindeligt, at nervøsiteten kan få folk til at melde fra til den forestående eksamen. Og er det særlig slemt, kan det endda komme så vidt, at et studium må opgives på grund af for voldsomme kropslige fornemmelser.

Da dette er et dårligt valg, er det heldigt, at der er hjælp at hente.               

Til TOP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aggressioner

At få en mindre god karakter til eksamen på trods af ønsket om noget bedre, kræver en god portion overskud. At kunne erkende et nederlag på trods af uretfærdighed og dumme lærere er en udtryk for stor modenhed.

Kommer det i stedet til retfærdiggørelser og bortforklaringer, stiller det én i et dårligt lys. Man udstiller sit selv som en dårlig taber, og jo større aggressioner, der lægges for dagen, jo mere mistes i sympati fra omgivelsernes side. Med mindre de har været i samme båd, hvor de også har behov for at komme af med deres aggressioner.

Men få grædt, skældt ud, vist harme etc., for så får du visket tavlen ren.

Og husk så, at megen eksamen har med held og uheld at gøre. Ligesom mange andre af livets forhold. 

Til TOP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sådan kommer du videre

Da der er tale om nogle personlighedstræk med manglende selvtillid i pressede situationer, er det en psykologisk bearbejdning, der kan hjælpe dig videre.

Det kan være en psykolog, du har brug for, hvis der er udtalte problemer, der virkelig invaliderer dig.

Eller du kan klare dig selv gennem mental træning, der gør dig fit for fight.

Piller og alkohol er en dårlig løsning på dit problem. Begge dele virker ved, at de sløver, og det er jo ikke det, du har mest brug for til din eksamen.  

Til TOP

                                                             Send e-mail  med spørgsmål eller kommentarer om dette Web-sted til                                                                                                  dr.robert@dadlnet.dk                                                      
    Sidste opdatering 06-01-2015                   Web-site er oprettet 15-01-2002